St Silas Primary School

Maudsley Hospital Redevelopment - De Crespigny Park Facade

Location:

 

Client:

Status:

Size:

Blackburn

Blackburn & Darwen Borough Council

Completed 2012

2,400 sqm

The project consists of a three-storey Primary School built on a tight sloping site surrounded by terraced housing.
To provide all classrooms with direct access to external play space, the practice utilised the area’s topography, resulting in a three storey solution totalling 2,200m² which is layered over and pushed into the site and terraced to maximise the external area with rooftop play spaces.
The school comprises four linked blocks wrapping around a secure play courtyard: a single storey block with a rooftop play deck linked to the ground with a tube slide; two three-storey blocks linked by a bridge of class spaces of which the upper floor houses a mini-football pitch; and a main hall block with staff accommodation on top disguising plant areas. The practice designed the scheme in just eight weeks during the summer of 2010; it was opened in April 2012 - just 22 months after initial client and user consultations.
The design allows for over 800m² of useable play space off the ground level, 400m² more than was provided for the previous Victorian school on the site.
Effects of light and colour are used throughout, with locally sourced, coloured perspex step in-fills flooding dining areas with a rainbow of light. The ‘wrapping’ elevation cladding system is a series of coloured, translucent and solid perspex fins designed to create a cost effective rapid solution.
The project received an RIBA national award in 2013

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom